MAJHNE NADLOGE, VELIKE PREGLAVICE

 

Pri psih in mačkah so najpogostejši zunanji zajedavci bolhe in klopi. Te lahko vidimo s prostim očesom. Pojavljajo pa se tudi uši, garje, pršice in drugi kožni zajedavci. Tokrat bomo namenili nekaj besed bolham in klopom.

 

Bolhe

 

Bolhe so kljub svoji majhnosti zagotovo tista nadloga naših ljubljencev, ki se je najtežje znebimo. So žuželke brez kril, s telesom, ki je ob straneh stisnjeno. Bolhe odlično skačejo, saj se z lahkoto v samo nekaj kratkih trenutkih preselijo z enega dela telesa živali na drugega, skočijo na žival s tal ali pa preskočijo z ene živali na drugo. Na svetu živi 200 različnih vrst bolh. Med seboj se razlikujejo glede na gostitelja, kjer se najhitreje in najbolje razmnožujejo. Po njem dobijo tudi ime, npr. pasje bolhe, mačje,… ipd. Bolhe se praviloma dobro počutijo na vseh toplokrvnih bitjih. Na tem območju je najpogostejša mačja bolha, ki je med vsemi vrstami najbolj prilagodljiva. V primeru odsotnosti živali, lahko bolha napade tudi človeka.


Pri bolhah poznamo štiri razvojne oblike: jajčece, ličinke, bube in odrasle bolhe. Če se jih želimo uspešno ubraniti, moramo zatirati vse razvojne oblike hkrati.


Izležena jajčeca zaradi gladke površine večinoma zdrsnejo z živali na tla. Iz jajčec se izležejo ličinke, ki se zabubijo. V obdobju od enega tedna do pol leta se kot zadnja oblika iz bub razvijejo odrasle bolhe Njihova življenjska doba je različna, bolšje samice lahko živijo tudi po več mesecev. Ena samica lahko na dan izleže 20 - 50 jajčec. Bolha, ki napade gostitelja, ga ugrizne in se prehranjuje s krvjo. Bolšji ugriz na koži gostitelja praviloma ne pušča sledi, povzroča pa srbenje. Včasih se zgodi, da na mestu ugriza ostane rdeča lisa brez otekline. Pri nekaterih živalih lahko zaradi bolšje sline ali drugih izločkov pride tudi do lažjih in hujših oblik alergij, vnetja kože, ekcemov, začasnega izpada dlake oziroma pojava gole kože na posameznih delih telesa (najpogosteje na področju križa). Obisk veterinarja je v takem primeru nujen, saj bo ta z ustreznim zdravljenjem živali pomagal.

 

Bolhe sicer s prostim očesom lahko vidimo, vendar jih pri majhnem številu težko najdemo na kožuhu našega štirinožnega prijatelja. Lažje je opaziti bolšje iztrebke, predvsem na svetli koži in dlaki. To so drobna črna zrnca. Če jih postrgamo na bel papir in nanje kanemo kapljico vode ali alkohola, pustijo rdečkasto sled.

 

Bolhe že same povzročajo veliko nevšečnosti, lahko pa so prenašalke drugih povzročiteljev bolezni (virusov, mačje trakulje ipd.). Za zatiranje bolh obstaja na tržišču veliko  različnih pripravkov. Uporabljajo se insekticidni šamponi, posipi, pršila, ovratnice, zelo priljubljene in učinkovite so t.i. kožne kapljice ali ampule za nanos na kožo. Vsako sredstvo ima svoje prednosti in slabosti, zato je potrebno natančno upoštevanje navodil in predhodno posvetovanje z veterinarjem.

 

Klopi

 

Klopi so kožni paraziti toplokrvnih živali. V Sloveniji živi 15 vrst klopov, pri psih na našem področju pa najdemo predvsem klope vrste Ixodes ricinus in Rhipicephalus sanguineus. Na živalih in človeku poleg odraslih klopov zajedajo tudi njihove razvojne oblike.
Njihov razvoj poteka skozi več stadijev: od jajčeca prek larve in nimfe do odrasle živali.

 

Za pse in mačke so neprijetni in moteči, poleg tega so prenašalci nekaterih bolezni (borelioza, erlihioza, babezioza, klopni meningoencefalitis). Za okužbo z eno ali več izmed naštetih bolezni je dovolj že en sam okužen klop. Velika količina prisesanih klopov naenkrat pa lahko pri živali povzroči pomanjkanje rdečih krvničk (anemijo).


Klopa odstranite takoj, ko ga opazite. Prej kot klopa odstranite, manjša je verjetnost, da bo prišlo do prenosa bolezni. Borelija potrebuje okoli 24 ur, da preide iz klopovega črevesja v njegove slinske žleze in nato v telo živali. Pomembno je, da klopa ne polivate ali mažete z alkoholom, oljem ali topili, saj ob tem klop začne sproščati snov, ki povzroči odpuščanje od gostitelja. Ta snov ponavadi vsebuje povzročitelje klopno prenosljivih bolezni. Če pri odstranjevanju ostane košček klopovega ustnega aparata v koži, je to manj nevarno, kot pustiti potencialno okuženega klopa na koži, zato ne odlašajte z odstranjevanjem klopov.

 

Ker so klopi načeloma bolj odporni na nekatere insekticide kot bolhe, je na tržišču manj učinkovitih proizvodov za zatiranje klopov. Vsekakor je priporočljivo po vsakem sprehodu temeljito pregledati in prečesati dlako psa in odstraniti nezaželjene obiskovalce.

 

Želim vam uspešen boj proti nadležnim in nevarnim prebivalcem vaših psov in mačk.

 

Maja Amon, dr.vet.med.

Veterinarska postaja Šmarje pri Jelšah


Pokličite nas

dežurstvo 24 ur na dan

Telefon:+386 (0)3 818 27 70

Pokličite nas